Una placa franquista perviu a Molins de Rei

A Molins de Rei encara queda una placa franquista. Va ser col·locada al 1966 a un pis de protecció oficial del carrer Major i encara resisteix com a últim símbol del franquisme a la vila. La Llei de Memòria Històrica facilita la seva retirada si ho demana la comunitat de veïns.

El jou i les fletxes encara perviuen a Molins de Rei. Amb el segell de l'”Instituto Nacional de la Vivienda”, que es col·locava als edificis de protecció oficial construïts per aquest organisme, es manté una placa de l’època franquista al número 62 del carrer Major. Tot i que costa una mica de veure per estar mig pintada i amagada rere uns cables, encara hi és present.

Actualment, la placa no està gaire visible i passa desapercebuda // Marc González

Actualment la placa no és gaire visible i passa desapercebuda // Marc González

Es tracta d’ una placa força comuna i present en molts municipis catalans, té el fons gris metàl·lic i el seu text complet fa referència al “Ministerio de la Vivienda”, que es va crear al 1957. Sota seu s’ escriu “Instituto Nacional de la Vivienda” i a la part inferior de placa s’ hi observa l’ escrit: “Esta casa está acogida a los beneficios de la Ley de 15 de Julio de 1954”.

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, amb dades de l’ arxiu municipal, la placa va ser col·locada l’ any 1966, any de construcció de l’ edifici, el que vol dir que fa 45 anys que que aquesta representació de l’ organització franquista és present a la vila. El Memorial Democràtic la té registrada al seu Cens de simbologia franquista, on hi ha censats 7.700 símbols de tota Catalunya. El 93% són plaques com la que encara resisteix a Molins de Rei.

La posterior reforma de la façana del pis on hi ha el símbol franquista va fer que la meitat dreta de la placa estigui pintada de blanc i tapada per uns cables. Tot i això, encara són clarament visibles el jou i les fletxes, més la representació d’una casa i les sigles INV, en al·lusió a l’Instituto Nacional de la Vivienda, un organisme creat al 1939, amb la suposada missió de fomentar la construcció d’ habitatges i assegurar-ne el seu aprofitament segons els seus dictàmens.

L’eliminació de la placa depèn de l’Ajuntament, en qui recau la potestat de retirar símbols franquistes gràcies a la Llei de la Memòria Històrica aprovada pel Govern espanyol al 2007. Abans d’això, la comunitat de veïns ha d’aprovar la seva retirada i demanar-ho al consistori. Si s’eliminés aquesta placa, Molins de Rei quedaria net de vestigis franquistes.

Restes del franquisme ja eliminades

Placa completa que podem trobar en molts municipis

Placa completa que es pot trobar en molts municipis

L’ últim monument franquista que es va retirar a la vila va ser l’ obelisc de la plaça dels Països Catalans, un reconeixement a les víctimes del bàndol franquista durant la Guerra Civil que va ser retirat el 14 de juny de 2006.

 

Actualment, la qüestió es clara: cal retirar tot el que estigui relacionat amb franquisme? Molts ciutadans van patir les represàlies de la guerra i la duresa de la postguerra. De ben segur que en el seu interior no els complau saber que encara queden empremtes en el nostre país. Però com tot, existeix l’ altre bàndol, que defensa el manteniment d’aquestes peces històriques. El que de moment és una realitat és que encara existeix una placa franquista a Molins de Rei, i que més d’un molinenc al passar per davant del número 62 del carre Major recorda que fa 80 anys es va assaborir la llibertat amb una República que va ser aniquilada per una vil dictadura.

Recomanacions personalitzades