Tres detinguts per col·leccionar armes de les guerres mundials

La Guàrdia Civil ha intervingut una vintena d’armes de la Primera i la Segona Guerra Mundial a tres col·leccionistes catalans -un d’ells del Baix Llobregat- que compraven i venien material de l’època de manera il·legal. Els detinguts són aficionats a les armes i els objectes relacionats amb les grans guerres que feien negocis amb altres col·leccionistes d’Espanya i de l’estranger sense declarar-ho a la Guàrdia Civil.

Armes intervingudes a la operació "Piezas" // Guardia Civil

L’operació, anomenada “Piezas”, ha intervingut dotze subfusells, dues pistoles metralladores, un fusell d’assalt, dues metralladores –totes aquestes armes són de les grans guerres europees-, tres fusells i tres armes curtes, a més d’abundant munició, carregadors i peces fonamentals d’armes de foc. Les armes estaven inicialment inutilitzades, però els col·leccionistes les rehabilitaven comprant i venent peces per separat. Així, aconseguien rehabilitar les armes i, en alguns casos, es trobaven totalment recuperades i en condicions d’obrir foc real. Segons el portaveu de la Guàrdia Civil, Francisco Botana, la intenció dels detinguts “en cap cas era criminal, sinó que era un afany col·leccionista portat a l’extrem”. Tot i això, el representant de la Guàrdia Civil alerta del perill que podrien haver provocat “si les armes arriben a caure en mans de delinqüents amb fins més perversos”.

A la devoció per les armes com a col·leccionistes també es pot afegir una intenció de lucrar-se amb elles. Un cop rehabilitades, les armes guanyaven valor i les podien posar al mercat negre de col·leccionistes per un preu més alt, que podia superar en alguns casos els 3.000 euros. Les armes de l’època dels gàngsters dels anys 20 als Estats Units o les que porten inscripcions de les S S nazis són les més cotitzades. Un fòrum a la xarxa era l’espai en el que es feien els contactes per comprar i vendre les armes.

Les investigacions, dirigides pel jutjat d’instrucció número 4 del Prat de Llobregat, van començar el passat mes de novembre, quan la Guàrdia Civil de l’aeroport va detectar l’enviament d’un paquet postal als Estats Units amb el canó d’una arma. El paquet estava especialment preparat per dissimular el contingut, amb altres objectes metàl·lics al seu voltant per desfigurar el contorn del canó al passar pels controls policials. Això va aixecar les sospites de la Guardia Civil, que va analitzar el paquet i va constatar que el remitent, a més de preparar el paquet per no ser descobert, havia vulnerat els procediments legals i controls per aquest tipus d’enviaments.

Durant els últims mesos, els agents policials han detectat i avortat diversos enviaments de peces d’armes de guerra a diferents punts d’Espanya i de l’estranger. D’aquesta manera han arribat als tres implicats en la operació, que comercialitzaven amb les armes sense declarar-ho a la Guàrdia Civil, l’autoritat competent en la matèria. Els tres detinguts, de nacionalitat espanyola i residents a la ciutat de Barcelona, el Baix Llobregat i el Maresme, no tenien cap contacte directe entre ells ni formaven part de cap xarxa organitzada. Ara es troben en llibertat, imputats per un presumpte delicte de tinença, tràfic i dipòsit d’armes de guerra i munició.

L’agència americana A.T.F., responsable dels delictes relacionats amb armes de foc i explosius als Estats Units, també ha col·laborat en aquesta operació. Un ciutadà nord-americà d’Arkansas ha estat detingut després d’un registre al seu domicili on li van ser intervinguts diversos subfussells en perfecte estat de funcionament que havien estat comprats als col·leccionistes de Barcelona.

La Guàrdia Civil encara continua amb la investigació i no descarta realitzar més detencions en els propers dies. A més, s’estan investigant totes les peces de les armes per comprovar que cap d’elles ha estat involucrada en algun delicte.

Recomanacions personalitzades