Castelldefels serà un referent mundial de les ciències de la llum

Els propers descobriments científics en tecnologies fotòniques no es faran ni a a Harvard ni a Stanford, sinó a Castelldefels. Ahir es va posar la primera pedra d’un nou edifici que servirà per ampliar les instal·lacions que l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) al campus de la UPC del Baix Llobregat té en funcionament des del 2002.

El president de la Fundació Cellex (a la dreta) signa el conveni de construcció de l'edifici // Ajuntament de Castelldefels

La institució catalana vol potenciar la investigació i convertir-se en una referència mundial amb investigadors de primera fila en les tecnologies del camp de la llum. Per aconseguir-ho, han estat durant els darrers dos anys seleccionant tres investigadors que es convertiran en els líders dels tres grups de recerca que treballaran al nou edifici. Entre un conjunt de més de 200 candidatures rebudes, els tres escollits provenen de la universitat de Harvard i Toronto i ja porten uns mesos treballant a Castelldefels. Ara ells seran els encarregats de confeccionar els equips que treballaran sota les seves ordres. Segons el director de l’ICFO, Lluís Torner, “és un programa d’atracció de talent de primera línia mundial que crearà riquesa, treball i escola a casa nostra”. Quan estigui construït l’edifici, treballaran en ell una cinquantena d’investigadors, entre els que hi haurà investigadors post-doctorals, estudiants de doctorat i tècnics especialistes vinguts d’arreu del món.

La fotònica és una de les cinc tecnologies transversals –juntament amb la biotecnologia, nanotecnologia, nanoelectrònica i els nous materials- que la Unió Europea va definir recentment com a claus pel futur econòmic del continent. Actualment són pocs els centres de recerca dedicats exclusivament a aquesta matèria, i Catalunya ja és capdavantera. Ho vol ser més, amb un nou edifici que tindrà 3.800 metres quadrats i que costarà 16 milions d’euros, finançats amb el mecenatge de la fundació privada Cellex. A través del programa NEST, que és com s’anomena el projecte que es durà a terme, es volen abordar desafiaments de la frontera entre la ciència i la tecnologia, al límit entre la fotònica i altres àrees més properes als usos del ciutadà com la medicina, les tecnologies de la informació i les comunicacions.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va desplaçar-se ahir fins a Castelldefels per posar la seva primera pedra d’un edifici com a president. Mas va posar aquest centre de recerca com exemple de que “Catalunya és un país petit, però la feina ben feta no té fronteres”. El president de la Generalitat va defensar que Catalunya té “un bon futur, encara que ens falta saber-ho vendre i transmetre-ho, de manera que es vagi generant un pòsit de confiança i il·lusió col·lectiva”. Per tal de traslladar el missatge a la ciutadania, ahir va dedicar el dia a recórrer el país amb exemples d’aquest tipus. A més del centre de recerca de Castelldefels, Mas va inaugurar l’ampliació de la planta d’Haribo a Cornellà de Terri i va visitar l’empresa del sector de la construcció, Compact Habit, a Cardona.

Recomanacions personalitzades