El jutge amplia diligències de la tragedia de Sant Joan

El jutjat que investiga l’atropellament ferroviari de la nit de Sant Joan a l’estació de Castelldefels Platja ha rebutjat la imputació del maquinista en el cas, però el farà tornar a declarar com a testimoni davant el jutge. El jutge també cridarà a declarar a cinc nous testimonis i tornarà a escoltar les explicacions de vuit testimonis, entre els que hi ha policies, bombers i personal d’assistència sanitària, que ja van passar pel jutjat en el seu moment.

Homenatge a les víctimes de l'accident a l'estació de Castelldefels Platja // Edu Bayer - Público

Els familiars de les dotze víctimes mortals de l’atropellament van presentar la passada tardor més d’un centenar de peticions al jutjat d’instrucció número 1 de Gavà, que ara obre noves diligències acceptant algunes de les peticions per continuar investigant al voltant de l’accident. El cas va ser arxivat tant sols un mes després de l’accident amb la conclusió de que l’atropellament havia estat fruit d’una actuació “imprudent i temerària” de les víctimes al creuar les vies enlloc d’utilitzar el pas subterrani habilitat per a tal efecte. L’Audiència de Barcelona, fa dos mesos, va ordenar reobrir el cas a petició dels familiars de les víctimes.

El jutge ha acceptat ara aquelles diligències que tenen “relació immediata, exclusiva i directa” amb l’objecte de la instrucció. A banda dels nous testimonis i la compareixença del conductor, el jutge ha autoritzat als advocats dels familiars a que puguin emetre els seus propis informes pericials sobre l’estat de la via del tren, la il·luminació de la zona i altres aspectes relatius al lloc del succés.

La caixa negra

També es tindran en compte les càmeres de seguretat de l’estació i la caixa negra del tren, que es completaran amb els informes de Renfe relatius al tren Alaris i els informes policials, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a través d’un comunicat.

A més de la imputació del conductor, el jutge també ha rebutjat totes aquelles peticions que ha considerat “innecessàries o redundants” i que per la seva extensió, temporalitat o indefinició no tenien res a veure amb el moment de l’accident. Tot i això, el jutge deixa la porta oberta a sol·licitar noves diligències en funció de com evolucioni la instrucció.

Recomanacions personalitzades