Els comptes generals del 2009 s’aproven amb un evident retard

El darrer ple municipal va servir per aprovar els comptes generals del 2009 amb un any de retard. Es tracta d’uns comptes rodejats de polèmica des de fa mesos degut als polèmics informes de la interventora on es detectaven diverses irregularitats.

A finals de febrer del 2011 és quan l’Ajuntament de Molins de Rei ha liquidat els comptes del 2009. Un any després del que tocaria, quan ja haurien d’estar aprovats el del 2010, i amb una polèmica que ha tacat la imatge de l’equip de govern i s’ha emportat per davant al regidor de Finances, Enric Franch, que ha preferit la prejubilació a la tensió derivada dels seus controvertits números.

“Ja tenim l’aprovació dels comptes i amb l’aval d’intervenció”, va explicar el nou regidor de Finances, Miquel Vila. Els comptes ja tenen el suport de la interventora i han finalitzat amb un saldo positiu. Per acabar amb les irregularitats que es van fer públiques fa uns mesos, Miquel Vila va reconèixer que  “s’han realitzat una sèrie d’actuacions, però caldrà prendre més“. Tot plegat amb un to molt diferent del que acostumava a utilitzar Enric Franch a la sala de plens.

Els comptes generals del 2009 han estat aprovats al ple municipal de febrer amb els vots favorables d’IiE, ERC i CiU i amb els vots contraris de PSC, CUP i PP. Abans d’arribar al ple van ser aprovats per la comissió especial de comptes de l’Ajuntament, seguint el camí habitual tot i el retard. Ara, amb els vots favorables de la corporació molinenca ja es podran enviar a la Sindicatura de Comptes, que els reclama des de fa un any.

Crítiques de l’oposició

El portaveu del grup socialista, Xavi Paz, va convocar una roda de premsa el passat divendres on va denunciar que “a hores d’ara, l’estat dels comptes generals del 2009 encara no són reals”. Segons Paz, l’estat real de les finances encara es desconeix ja que el compte s’ha presentat amb dos informes negatius de la Intervenció municipal.

El PSC parla de “bloqueig administratiu” i considera que “la mala gestió econòmica està generant moltes dificultats financeres als proveïdors de l’Ajuntament, que han d’esperar una mitjana de 149 dies per a la liquidació de les seves factures”. Es un període que sobrepassa el límit permès en el pagament d’administracions públiques i és l’exemple que ha utilitzat Paz per insistir en que es clarifiqui la situació econòmica de l’Ajuntament.

El regidor de la CUP, Àlex Maymó, durant el ple municipal també va criticar que “l’Ajuntament no ha fet el que tocava i els tres partits [IiE, ERC i CiU] tenen una part de responsabilitat perquè els comptes afecten a totes les regidories”. Maymó va congratular-se de que la Generalitat no aplica la llei al peu de la lletra perquè “fins ara l’Ajuntament no hauria pogut cobrar cap subvenció, amb tots els perjudicis que comportaria al municipi”.

David Guerrero / Laura Herrero

Recomanacions personalitzades