Gavà rehabilita un refugi antiaeri de la Guerra Civil

Gavà ha rehabilitat un refugi antiaeri de la Guerra Civil que obrirà les seves portes al públic a finals d’any. Es podran fer visites guiades del refugi i es passarà un audiovisual amb els testimonis d’alguns veïns que van viure moments durs dins d’aquell espai.

Interior del refugi antiaeri de Gavà // David Guerrero

Pedro Alcaraz tenia només set anys però recorda perfectament quan baixava al refugi antiaeri “agafat a la falda de la mare i espantats”. Vivia –i encara viu- a Gavà, al costat de la fàbrica Roca, que es va convertir al 1936 en una fàbrica de projectils per a l’exèrcit republicà. D’aquesta manera, Gavà es va convertir en un dels objectius de les bombes dels avions italians que donaven suport a les tropes franquistes. El municipi va ser bombardejat 6 vegades amb un saldo de 16 víctimes, entre elles quatre nens, al març i al juliol del 1938. Els mateixos treballadors de la fàbrica Roca, al 1938, van construir amb ciment armat el refugi sota les ordres del Comitè d’Empresa i seguint les instruccions de construcció donades per l’Ajuntament de Barcelona. El refugi tenia accés des de la carretera principal i des de la mateixa fàbrica Roca. Els treballadors de la factoria i famílies senceres amb nens com el Pedro Alcaraz baixaven a tota pressa quan escoltaven la sirena de la fàbrica. “Cada cop que sentia els avions tenia una esgarrifada, a veure si cau aquí”, explicava ahir en Pedro, rememorant la por d’aquells tràgics dies amb ulls de nen. 73 anys després tornava a baixar al refugi antiaeri per veure la rehabilitació que s’ha dut a terme durant els últims mesos, després de la seva redescoberta al 2009 arran d’unes obres al carrer.

Durant tots aquests anys el refugi s’ha conservat en bones condicions sota la Rambla Salvador Lluch, una de les artèries més transitades de Gavà, a tocar de l’estació. Serà l’únic refugi antiaeri que es podrà visitar dels sis que hi havia construïts a Gavà. Un d’ells es va redescobrir també l’any passat durant unes obres però els tècnics municipals van considerar que no es trobava en bon estat i el van tornar a tapar, i la resta de refugis no es conserven.

A partir de finals d’any, quan es finalitzin les obres d’accés que s’estan realitzant a l’entorn, es faran visites guiades al refugi i es podrà veure un audiovisual que recull el testimoni de diversos veïns que van utilitzar el refugi antiaeri. “Ara el venim a veure amb orgull perquè tenim una cosa maca, però valdria més no tenir-la”, conclou en Pedro Alcaraz al sortir emocionat del refugi antiaeri.

Recomanacions personalitzades