Esquerra posa al seu local el nom de la primera regidora a l’Ajuntament

Esquerra ha aprofitat la celebració del dia internacional de la dona per rebatejar el seu local amb el nom de Caterina Casas, la primera regidora a l’Ajuntament de Molins de Rei. El partit també ha homenatjat a les regidores des del restabliment de la democràcia.

Montse Serra, Toni de la Flor i Francesca Riera durant l'homenatge a Caterina Casas // David Guerrero

“Casal d’Esquerra Caterina Casas”, és el nou nom de la seu local d’Esquerra al carrer Major en reconeixement a la primera dona regidora de l’Ajuntament de Molins de Rei. És la manera com Esquerra ha volgut celebrar els 80 anys d’història de la formació política, amb un homenatge que va reunir a una vintena de persones el Dia de la Dona al local d’Esquerra per conèixer una mica millor la figura de Caterina Casas i Maymó.

Abans de repassar la història de Caterina Casas, es va fer un petit homenatge a les dones que han participat en la política local i han estat regidores d’ERC a Molins de Rei des del restabliment de la democràcia. La secretaria de la Dona d’Esquerra, Montse Serra, va dedicar unes paraules a “les dones que van lluitar contra una societat masclista també en política”.

La historiadora molinenca Francesca Riera va ser l’encarregada d’explicar la història de la primera regidora a Molins de Rei, a qui va posar com “exemple de compromís”. Casas va néixer a Molins de Rei al 1888 i va ser definida per Francesca Riera com una dona “liberal i molt culta”. Va entrar a formar part del Consell Municipal en representació d’Esquerra Republicana a l’octubre de 1936, dos anys després del reconeixement legal del vot femení, i va ser la primera dona regidora en la història del municipi.

Moment en el que es descobreix la placa commemorativa a la seu d'Esquerra // David Guerrero

Va ser la primera molinenca en tenir un càrrec polític, i això “en temps en què no era pas habitual que les dones fossin cultes i s’impliquessin en els afers públics, ens ofereix la imatge d’una dona que va transgredir les expectatives de gènere que la societat imposava”. Això va desembocar en la denúncia d’un veí catòlic i benestant, que va provocar que fos jutjada i condemnada al 1939 a dotze anys i un dia de presó. Dos anys després va quedar en llibertat condicional, però la posguerra i el franquisme van abocar-la a treballar allunyada de la política. Al 1974 va morir a Molins de Rei. Segons Francesca Riera, “tots els historiadors que han estudiat la seva figura la recorden amb una bellesa serena i liberal, una dona compromesa amb idees republicanes i d’esquerres”.

La placa que llueix ara a la seu local d’Esquerra va ser descoberta pel president del partit, Toni de la Flor, acompanyat de dues familiars de Caterina Casas, que no es van voler perdre l’homenatge a la seva avantpassada. Per a Toni de la Flor, amb aquest homenatge “es tanca un cicle complert”. Un acte que també va servir per tancar l’aniversari dels 80 anys del partit.

La seu va ser anomenada "Caterina Casas" amb la presència de dues familiars seves // David Guerrero

 

Recomanacions personalitzades