Adif destinarà 115.000 euros a pujar el nivell de la tercera andana de l’estació

Adif ha anunciat l’adjudicació de les obres per pujar l’andana secundària de l’estació de tren de Molins de Rei fins al nivell estàndard de 68 cm, tot i que aquesta andana no acull viatgers ni té cap accés adaptat. Les obres han de començar en breu.

El passat mes de desembre Adif (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) va anunciar la licitació de les obres, és a dir, la petició d’ofertes a les empreses constructores; i ara se n’ha fet pública l’adjudicació (a l’empresa Firmes e Instalaciones Cofiman, amb seu a Ciudad Real). Ja en el moment d’anunciar-ne la licitació, Adif va assegurar a Viu Molins de Rei que les obres no trigarien gaire en començar. Les obres consisteixen a pujar el nivell de l’andana que dóna servei a les vies 3 i 5 de l’estació, amb un pressupost de més de 115.000€.

Vista de totes les andanes de l'estació. A la dreta hi veiem l'andana que es pujarà de nivell.

L‘andana que es pujarà, la que dóna accés a les vies 3 i 5, actualment no acull cap viatger: a la via 3, on acaba la línia R1 Molins de Rei-Mataró, s’hi accedeix des de l’altra andana (la que també serveix per accedir a la via 1, direcció Martorell) i a la via 5 tan sols hi podem veure trens aparcats però que no donen servei de viatgers. Preguntats sobre aquest tema, Adif ha respost a Viu Molins de Rei que a ells els consta com a “una andana operativa i en ús”, i que “algunes rotacions i entrades i sortides es fan per la via 5”. Una afirmació que es desmenteix en el dia a dia de l’estació. Per tant, no estaríem davant un hipotètic augment de trens amb destinació Molins de Rei, com podia suggerir aquesta notícia.

A més de no acollir viatgers, a aquesta andana només s’hi pot accedir a través del pas soterrat, que no disposa d’ascensor i per tant no està adaptat; a diferència de l’andana que dóna accés als trens direcció Martorell i Mataró, a la qual també es pot accedir per un pas situat entre les vies, remodelat recentment, que fa accessible l’andana a persones amb mobilitat reduïda. En el moment de la instal·lació d’aquest nou pas de cautxú, Viu Molins de Rei també va preguntar a Adif sobre un segon pas que inicialment estava previst d’instal·lar a l’estació de Molins de Rei. Adif va reconèixer que “de moment només se n’ha col·locat un, perquè el criteri és adaptar al màxim els passos que tenen trànsit de viatgers”. També va explicar que l’emplaçament previst per aquest segon pas era “a l’altre costat, i bàsicament era per a ús intern del personal ferroviari”, i que “aquest pas s’ha col·locat en una altra estació per donar-li un millor ús i beneficiar a més viatgers”. Per tant, es pot afirmar que tampoc es preveu la instal·lació de cap pas adaptat a persones amb mobilitat reduïda; i és per això que un cop s’hagin invertit 115.000 euros en pujar el nivell de l’andana per fer-la més accessible, seguirà sense ser accessible a persones amb mobilitat reduïda perquè ara per ara no tenen cap manera d’accedir-hi.

Fa uns anys ja es va pujar el nivell de les dues andanes principals. Per tal que siguin accessibles, les andanes han de tenir una alçada de 68 cm. Aquest és el nivell estàndard a què es van adaptant per una banda les estacions -en obres com aquesta- i per l’altra els propis trens. És el cas del nou model “Civia“, que actualment podem veure a la línia R1 cap a Mataró i que disposa d’una porta més baixa que facilita l’accés a persones amb mobilitat reduïda. A més a més, s’estan allargant les andanes en uns 50 metres (per arribar a fer els 200 metres de llargada), perquè hi càpiguen els trens més llargs (dobles composicions de la Sèrie Civia 465). És el cas de l’andana que ara es pujarà, però no ho és de les dues principals, que encara tenen la llargada estàndard anterior de 150 metres.

Recomanacions personalitzades