Foment rebaixa a 100 km/h la velocitat màxima de l’autopista al seu pas per Molins de Rei

La “zona 80” ja és cosa del passat després de que aquesta nit s’hagi eliminat la limitació de 80 km/h a la B-23 a l’alçada de Molins de Rei. Tot i això, finalment es circularà a 100 km/h enlloc de 120 perquè Foment ha desautoritzat la decisió de la Generalitat.

Operaris canviant les senyals del límit de velocitat a la C-31 // Generalitat de Catalunya

Molins de Rei ja compleix des d’avui amb una de les mesures electorals del nou Govern, però no s’han complert al mil·límetre els plans de la Generalitat i el tram entre Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, que ja pertany a l’AP-2, no podrà augmentar-se fins als 120 com es va anunciar en el seu moment i seran finalment 100 km/h la velocitat màxima autoritzada.

Els plans de Felip Puig s’han vist truncats perquè el ministeri de Foment, que també és propietari d’aquesta via ràpida, ha obligat a la conselleria d’Interior a modificar les previsions inicials. Quan es va anunciar l’eliminació de la zona 80 fa menys d’un mes, els quatre quilòmetres de la B-23 entre Molins de Rei i Sant Feliu apareixien al nou mapa de velocitats com una zona en la que es podria circular a 120 km/h. El ministeri de Foment és titular de la carretera, el que li permet, entre altres atributs, determinar la velocitat màxima. I ho ha fet, indicant a la Generalitat que aquesta via ha de tenir una velocitat màxima de 100 km/h, precisament la mateixa que estava en vigor abans de la instauració de la zona 80.

L’alcalde de Molins de Rei, Ivan Arcas, ja va lamentar en el seu moment l’eliminació dels 80 km/h no només per raons mediambientals, sinó també per “l’augment del risc de sinistralitat que suposa incorporar-se a les vies ràpides quan els altres van a una alta velocitat”.

Més canvis respecte els plans inicials

No ha estat aquesta l’única modificació que s’ha fet respecte els mapes presentats inicialment per la conselleria d’Interior. En el cas de l’autovia A-2 en el tram paral·lel a l’AP-2 el canvi s’ha produït a l’inversa. L’A-2, entre Sant Vicenç i Sant Andreu de la Barca havia de tenir una limitació de 100 km/h, però finalment s’ha ampliat a 120, també per recomanació del ministeri de Foment.

Felip Puig va posar l’1 de març com a data límit per acabar amb la zona 80. Aquesta nit, amb les modificacions de senyals de la B-23 s’ha acabat una setmana abans del que estava previst. A la B-23 s’han retirat i substituït un total de 13 senyals fixos, ubicats tant en el tronc central com a les incorporacions i sortides entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat. El tram entre la capital del Baix Llobregat i l’avinguda Diagonal de Barcelona, en canvi, no ha requerit actuacions per part dels operaris del Servei Català de Trànsit i el Ministeri de Foment ja que es manté la limitació de 80 km/h com a velocitat màxima autoritzada per la gran congestió que registra aquesta via habitualment.

Recomanacions personalitzades