El ple municipal rebutja negar l’arrelament i el reagrupament als immigrants incívics

El Partit Popular va presentar en el darrer ple una moció que demanava que les persones nouvingudes que haguessin comès alguna infracció de l’ordenança de civisme durant l’últim any no tinguessin dret a demanar l’arrelament o el reagrupament familiar si l’Ajuntament presentava algun informe negatiu. La moció va ser rebutjada per tots els partits excepte CiU, que es va abstenir.

Aprofitant que el Ministeri de Treball està redactant el nou reglament d’estrangeria i que diferents ajuntaments catalans com el de l’Hospitalet, Salt i Badalona han aprovat mocions en aquesta línia, Ramos va defensar la moció com una mesura de control que dona seguretat a la societat. El portaveu popular va assegurar que la policia “té totes les nostres dades i en alguns casos sap, fins i tot, el número de calçat que utilitzem i això ens dóna seguretat”. Amb aquest argument, el regidor del va remarcar que la moció “no pretén perjudicar a ningú que vingui de fora, simplement controlar al personal”.

Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei, ERC, el PSC i la CUP van mostrar el seu rebuig. Víctor Puntas, regidor de Nova Ciutadania, va acusar a Ramos d’ “agitador” i de presentar una moció purament electoralista “sense tenir en compte les conseqüències socials que pot tenir aquest fet”. Laura Duran, d’IiE, també va acusar al PP de fer un “populisme que no porta enlloc i que pot provocar confusions entre la ciutadania”. La portaveu d’IiE va recordar que ja es fan informes i es compleix la llei d’estrangeria.

Ester Espinosa, del PSC, va assegurar que el PP busca “separar, crispar i embrutar l’ambient perquè saben que els dóna vots”. Davant aquesta posició dels socialistes, Ramos els va recordar el sentit del seu vot en una moció similar a l’Hospitalet, ciutat amb majoria absoluta del PSC i capdavantera en aprovar aquest tipus de mocions.

Àlex Maymó (CUP), per la seva banda, va apuntar el focus cap a un altre lloc i va recordar que enlloc de vigilar tant als immigrants, s’hauria d’ “actuar a l’arrel del problema exigint a governs i empreses transnacionals que no siguin còmplices a l’hora de generar desigualtats”.

CiU va ser l’únic partit que es va abstenir. Joan Ramon Casals va defensar que l’Ajuntament pugui emetre informes vinculants amb el procés de regulació dels immigrants “per participar en el sistema de convivència des dels ens locals”. Casals va remarcar que l’informe s’ha de tenir en compte “sigui positiu o negatiu, explicant la situació i participant en el procés de regulació”. L’abstenció de CiU va ser raonada principalment en aquest aspecte i la moció del PP finalment va ser tirada enrere només amb el vot positiu del propi regidor popular.

Recomanacions personalitzades