La Marató de donació de sang supera les expectatives previstes i bat un nou rècord

Des de les nou del matí i fins les vuit del vespre 344 persones han donat sang a la cinquena Marató de Sang de la Fira de la Candelera al Foment Cultural i Artístic. L’objectiu era superar les 300 donacions, ja que l’any passat la marató es va quedar en 260 donacions.

Marató de Sang al Foment Cultural i Artístic

“Ha estat un èxit”, segons Josep Maria Planella, coordinador de la Marató de Donació de Sang del Banc de Sang i Teixits, un èxit al que ha ajuda el dia assolellat. La marató ha estat amenitzada durant una estona del matí per un concert à càrrec d’estudiants de l’Escola de Música de la vila. La filosofia de les maratons de sang, són justament “acostar la donació de sang als ciutadans, donar el màxim de facilitats, un horari flexible. I sobretot fer-ho en un espai fora del àmbit mèdic, convertir-ho en una festa”, explica el coordinador de la Marató. Per la tarda ha acudit l’artista molinenc Pier a fer un repertori a l’escenari del Foment Cultural. També es va fer un concurs de dibuix a les escoles de la vila perquè els nens entenguessin la importància de la donació.

Dibuixos de nens sobre la donació de sang

Una importància real, ja que tal i com explica Planella, sempre falta sang. Per estar segurs els hospitals haurien de tenir prou sang per a deu dies més, i aquest límit rarament es sobrepassa a Catalunya: “normalment tenim sang entre 7 o 9 dies”, explica el coordinador. Es fan unes 60 maratons cada any a Catalunya, i són essencials per mantenir els bancs de sang.

Per fer la donació, el procediment és omplir un qüestionari d’autoexclusió, on la persona aspirant, a través d’unes preguntes, veu si és candidat o no per a donar sang. Ha de registrar unes dades, que després un metge revisarà, a més de controlar la pressió i el ferro de la persona per considerar-lo definitivament apte per la donació. Un cop feta la donació, es dóna a les persones un refrigeri. En aquest refrigeri col·laboren voluntàriament moltes pastisseries de la vila. La marató compta amb un equip professional de prop de 30 persones, entre ells voluntaris de l’Associació de Donants de Sang del Baix Llobregat, i també voluntaris de la Creu Roja que durant el matí s’han encarregat del servei de ludoteca infantil per entretenir els nens mentre els pares donen sang.

Donants de sang abans de la donació

El perfil de les persones donants és molt variat, aquest any segons Planella hi ha hagut molta gent jove, i molt donants nous, un dels objectius de les maratons. La Gemma Murillo dóna sang per primera vegada: “Sóc donant d’òrgans i sempre havia volgut ser donant de sang, però no pesava suficient. Penso que qualsevol dia em pot tocar a mi necessitar sang per això en dono”. D’altres tenen el carnet de donant de sang i en donen cada quatre mesos com la Pilar Campos: “És ràpid i és un bé per tothom, només em poso una mica nerviosa mentre espero. M’avisen que hi ha una campanya de donació amb una carta i un missatge al mòbil i vinc”.

La col·laboració de l’Ajuntament i la Fira és un punt clau per l’èxit d’aquesta marató. Planella agraeix el suport de l’ajuntament que ajuda en la difusió, a través de la radio de Molins de Rei o dels cartells penjats pels carrers.

Recomanacions personalitzades