S’allunya el soterrament de Sant Feliu de Llobregat

El mateix dia que  Foment anunciava la represa de les obres del viaducte entre l’A-2 i l’AP-7 a Castellbisbal, el secretari d’Infraestructures, Víctor Morlán, explicava que el soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat queden congel·lats fins que no millori l’escenari pressupostari de l’Estat.

La capital del Baix Llobregat havia de licitar aquest 2011 unes obres que porta reclamant trenta anys. Semblava que tot estava a punt després d’anys de reivindicacions, però la crisi s’ha endut per davant la il·lusió dels santfeliuencs. Víctor Morlán va confirmar ahir que el soterrament de Sant Feliu també queda ajornat fins que millori l’escenari econòmic. En aquest cas, a diferència de l’Hospitalet, el secretari d’infraestructures no es va reunir amb l’alcaldessa, Lourdes Borrell, que es va assabentar de la noticia a través dels mitjans de comunicació. “Encara no tinc cap notificació oficial de que el soterrament al seu pas per Sant Feliu no es pugui licitar durant aquest any”, va assegurar Borrell, que acaba d’estrenar el càrrec fa un mes. El passat mes de desembre tots els grups polítics de la ciutat van fer una declaració unitària per exigir la licitació aquest any. Avui es tornaran a reunir per exigir a l’Estat que respongui a les seves reivindicacions.

Tampoc es farà el soterrament de la línia 2 de Rodalies al seu pas per l’Hospitalet, que recorre més de quatre quilòmetres de la trama urbana de la ciutat i haurà d’esperar fins que millori la situació econòmica. El secretari d’infraestructures va reafirmar ahir el seu compromís amb l’execució de les obres, però es va negar a marcar data d’inici. “L’obra es farà sense cap mena de dubtes, però amb el context econòmic actual és impossible”, va assegurar Morlán taxativament. El projecte, que té un cost total de 413 milions d’euros i que estava previst que es licités l’any passat, va aconseguir la major embranzida després de les obres de l’alta velocitat, que van provocar greus perjudicis als veïns de la ciutat. El soterrament a l’Hospitalet de Llobregat, especialment al seu pas per Bellvitge, és una reivindicació veïnal des de fa quinze anys per cosir un barri dividit en dos per les vies del tren. L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va reconèixer que el soterrament ja estigués en marxa, però va celebrar que “l’obra no queda oblidada en un calaix”.

Per tal de desencallar la posada en marxa incerta d’aquestes obres, el secretari d’infraestructures de l’Estat i l’alcaldessa van plantejar ahir la possibilitat de comptar amb el suport econòmic de la Generalitat pel finançament de les obres. Amb la Generalitat s’ha d’acordar com es projecta l’estació intermodal de la Torrassa, que forma part del projecte de soterrament, on s’uniran Rodalies amb la línia 1 i 9 de metro. Morlán ha avançat que els plantejaran alguna formula de finançament “que pugui avançar l’execució de les obres sense estar pendents de l’escenari pressupostari”. Una altra opció que tampoc descarta Foment és obrir les portes al finançament privat per licitar les obres el més aviat possible. “Si trobem una fórmula público-privada per fer les obres, ho farem”, va assegurar Morlán a l’estació de l’Hospitalet. Si no funciona cap d’aquestes vies, el soterrament queda aplaçat sine die  i a l’espera d’una millora de l’escenari pressupostari de l’Estat.

Les associacions de veïns properes a l’estació de Bellvitge reclamen que si es retarda el soterrament, es facin obres per millorar l’accessibilitat i mobilitat a l’estació. La instal·lació d’ascensors per a les persones amb mobilitat reduïda és una de les reclamacions que van fer arribar els veïns a Foment. El secretari d’infraestructures es va comprometre a estudiar aquest extrem, sense concretar quin tipus d’actuacions es durien a terme.

Recomanacions personalitzades