Pressupost municipal auster per al 2011

En l’últim ple municipal de l’any, es van aprovar els pressupostos per al 2011, amb els vots a favor de IiE, CIU i ERC, i els vots en contra del PSC, la CUP i el PP. El pressupost és de més de 26 milions d’euros i ja és el tercer any consecutiu que va a la baixa.

Des de l’Ajuntament es parla d’un nou context econòmic a tenir en compte, pel que fa l’ increment de l’atur de la població molinenca i dels aturats sense prestacions. També han augmentat les necessitats en serveis socials i hi ha dificultats d’habitatge. Per afrontar la situació l’Ajuntament ha incrementat la despesa amb ajuts a les famílies i bonificacions per serveis municipals.

Ajuntament de Molins de Rei

Amb aquest canvi de context econòmic, no és d’estranyar que la tendència de creixement de la partida pressupostària hagi quedat enrere i ja des del 2009 el pressupost hagi anat decreixent. Aquest 2011 es compta amb 26.754.332’50 euros. El pressupost municipal és la suma de les contribucions dels molinencs i molinenques (65,63%), les aportacions d’altres administracions (28,77%) i ingressos de patrimoni municipal (5,61%).

El pressupost es va aprovar amb els vots de l’equip de govern i el vot en contra de la oposició. El PSC va votar en contra dels pressupostos perquè considera que “els comptes no són clars i es consolida la pujada d’impostos a la ciutadania”. Per a Xavi Paz, portaveu del PSC, “la manca de lideratge polític impedeix que hi hagi un major esforç  en temes socials i foment de l’ocupació”. El regidor d’Economia i Finances, Enric Franch, ha fet pilotes fora i ha culpat al govern espanyol de les dificultats pressupostàries. Xavi Paz, en canvi, creu que “només el tripartit molinenc és responsable del deute de l’Ajuntament”.

En la presentació dels pressupostos en el ple municipal, es van comentar les actuacions a destacar de l’àrea d’Economia i Serveis Generals: un nou conveni de condicions de treball dels empleats de l’Ajuntament, la continuïtat del pla de formació al personal, l’execució del projecte de millora administrativa a partir de la comissió tècnica creada, nous contractes de telefonia mòbil i fixe i seguir amb els serveis de proximitat per part de la Guàrdia Urbana.

Actuacions d’altres àrees a destacar són: crear un viver d’empreses , aprovar el Pla d’Actuació d’Energia Sostenible , substituir els semàfors existents per altres de tecnologia LED per reduir el consum elèctric, aprovar l’Ordenança de Soroll, renovar el paviment del carrer Rafael de Casanova (entre Passatge de la Sardana i la Plaça de la Creu), atorgar els habitatges del carrer Ramon Llull en règim de lloguer per a joves i persones amb risc d’exclusió social, ampliar el carrer de la Mancomunitat, ubicar el CEDIAP al nou CAP, millores a la biblioteca Pau Vila, nova sala d’halterofilia al poliesportiu, millores a la Piscina Municipal i als camps de futbol Josep Raich i Ricard Ginebreda, Pla director de Solidaritat i Cooperació, millores als centres educatius, millores a l’escola Pont de la Cadena i el Pla Local d’Infància i Adolescència.

D’altra banda, al ple es van discutir temes com els salaris del personal de neteja, l’externalització del servei de neteja, el pressupost destinat a la neteja de les instal·lacions esportives, la contractació d’una assessoria externa, la necessitat o no d’alguns dels llocs de treball com el dels sergents de mobilitat i l’increment de l’IBI.

En el ple en que es presentava el pressupost, també es va aprovar, per part de l’equip de Govern, la demanda d’un crèdit de 2 milions d’euros a 15 anys, i es van aprovar, en aquest cas  per unanimitat, el pressupost per associacions sense ànim de lucre de 400.000 euros en subvencions i la moció al Consell Comarcal per ampliar les beques de menjador a les escoles.

Recomanacions personalitzades