Daniel Sánchez: Per la reforma de l’Estat autonòmic

Ha arribat l’hora d’afirmar sense oscil·lacions que l’Estat de les autonomies és el colossal error que ens està conduint a la ruïna, a la divisió entre els espanyols i a la desintegració de la nació espanyola. Tal com concebem avui en dia l’Estat de les Autonomies és patent que s’impedeix la recuperació i el desenvolupament econòmic del país, que condueix inevitablement a destruir l’igualtat, la solidaritat, la cohesió; variables fonamentals per tal de garantir la sostenibilitat i integració de la nació espanyola.

L’Estat de les Autonomies i el seu elevat i injustificat cost és el problema central de l’actual crisi. L’aprovació de lleis dispars, l’existència de polítiques econòmiques, socials, sanitàries, fiscals i sobretot en matèria d’educació diferents, resta forces a l’Estat i, per tant, llastra les nostres possibilitats de sortir ràpidament de l’actual crisis, a diferència d’altres estats europeus. L’Estat autonòmic, justificat per tots els partits (tant els partits nacionals (PSOE i PP) com els nacionalistes), constitueix la despesa més important, amb diferència dels pressupostos i el principal motiu del nostre exagerat dèficit públic, per la qual cosa és la partida que necessita d’un ajust immediat.

La constant cessió de competències, juntament amb una llei electoral que afavoreix a minories independentistes, fa que ens preguntem: Quin és el fi de l’Estat de les autonomies? La disgregació de la nació?

L’ idiosincràsia de l’Estat de les Autonomies és aspirar a incrementar de forma constant els seus sostres competencials. És una hèlix iniqua que ens està portant, des de fa dècades, a la ruptura de la unitat de mercat i a la ruptura del model d’Estat, que es basa en l’indissoluble unitat d’Espanya (recollit en l’article 2 de la Constitució Espanyola de 1978).

Reflexions:

 • Des del Partit Popular considerem imprescindible afrontar una profunda reforma i actualització de l’Estat autonòmic. Segons paraules del mateix Mariano Rajoy, cito: “No podemos permitir que la madeja de tres administraciones ahogue la energía de nuestra sociedad civil. No puede haber tres ventanillas para trámites similares porque aumenta la inseguridad jurídica y, además, es antieconómico”. Aquesta reforma passaria, en primer terme, per eliminar les duplicitats en l’administració. S’ha de fixar, d’una vegada per totes, quina administració té més eficaçment cada competència.
 • Instaurar un pla que simplifiqui i harmonitzi la regulació per tal d’assegurar la unitat de mercat, que ha posat en perill la multiplicitat de normatives autonòmiques.
 • S’ha de exigir una reforma administrativa i institucional profunda per tal de no solapar els àmbits de decisió, no es multipliqui la complexitat i no  es llastri la capacitat competitiva d’Espanya.
 • Recuperar la disciplina pressupostària. Posar un sostre a l’endeutament de les autonomies per estabilitzar els comptes públics i mantenir l’equilibri pressupostari, reduint així l’endeutament. Aquesta punt és molt difícil d’abordar, però s’ha de fer amb sacrifici i transparència.

Daniel Sánchez Ajo, Secretari General del Partit Popular i President de Noves Generacions a Molins de Rei

 • Xavier

  Disparar que "L’Estat de les Autonomies i el seu elevat i injustificat cost és el problema central de l’actual crisi", i fer-ho en el ben mig d'una crisi globalitzada com la que estem patint és disparar una mica tort i només cercant un objectiu únic, no? Crec que manca una mica de reflexió, com bé dius al final, però neutre i objectiva; que no calen els colors per fer bones reflexions, és més, s'haurien d'esborrar. Un altre cosa fora que diguessis que és podria veure minimitzada o que podria ser més "portable"; diferiríem en els objectius però hauria d'acceptar la proposta com a reflexió.

 • Marc

  Quin anàlisi més birria de la crisi! ara resulta que és culpa de les autonomies!! aquest Daniel no en té ni idea d'economia… segons TOTS els analistes la crisi tan profunda que pateix l'estat espanyol es deu al fet que durant molts anys governs del PP i del PSOE han basat l'economia en la construcció i el turisme.. i si vols altres raons, pots apel·lar al fet que diputats i regidors del PP s'hagin omplert les butxaques amb l'especulació, soborns i tràfic d'influències (Camps, Fabra, Matas,..).

  Això si, estic d'acord que l'estat d'autonomies es un fracàs… per evitar despeses innnecessàries, jo proposo eliminar la monarquia, l'exèrcit i, en definitiva, l'estat espanyol. Aviam si t'adones, Daniel, que el nostre problema es diu Espanya.

 • Daniel Sánche

  Amigo Marc, ¿Alguien ha dicho que las autonomías sean las culpables de la crisis? Lo que digo es que sí son culpables, en parte, de la realentización de la recuperación y esto es evidente.

  • Marc

   Dos extractes: "Ha arribat l’hora d’afirmar sense oscil·lacions que l’Estat de les autonomies és el colosal error que ens està conduint a la ruïna" o "L’Estat de les Autonomies i el seu elevat i injustificat cost és el problema central de l’actual crisi".

   Això és fals; el problema principal és que durant anys i anys s'ha volgut basar l'economia en sectors fràgils (turisme) o de duració limitada (construcció). I això també ho va implusar el PP; només cal fer un cop d'ull al País Valencià i les Illes Balears (perquè no contestes a això?).

   També dius que l'existència de lleis diferents a cada regió debilita l'Estat i és el que explica que no haguem sortit de la crisi; una altra mentida. Un exemple: alemanya és federal i ja està sortint de la crisi. El que ens diferencia d'altres estats és que mentre a Europa els governs diversificaven l'economia i invertien més en I+D i sector productius, a l'estat Espanyol PP i PSOE s'han dedicat a invertir en construcció i turisme, especular, enriquir-se personalment i construir Trens d'Alta Velocitat que són insostenibles (Malaga?? Valladolid?? ara Salamanca??). Sense parlar de les despeses de la Monarquia i Guerres absurdes (quan va costar que l'Aznar ens portés a la guerra? això no compta, oi?).

   I, a part de raons econòmiques, també critiques que les autonomies estan desintegrant i desunint Espanya; [Part del comentari ha estat eliminat pels moderadors de la web per sobrepassar els límits del debat amb respecte] Perquè hauria de ser un problema desunir una cosa que només ha estat unida per mitjà de les armes (1714, 1939?

   Una altra vegada, Daniel: el nostre problem es diu Espanya (i, si vols, també PP i PSOE). El teu país i el teu partit són el que ens ha portat a la crisi i el què ens impedeix sortir-ne. Tota la resta és tirar pilotes fora.

 • Àlex

  O ets un ignorant o ens vols enganyar…

  Com pots dir que la llei electoral afavoreix a les minories independentistes?

  Si mirem els resultats de les últimes eleccions al Congrés de Madrid podrem veure quants vots ha costat a cada partit un diputat:

  484.973 IU-ICV

  306.079 UPyD

  106.272 BNG

  099.380 ERC

  087.315 CC

  077.943 CiU

  066.801 PSOE

  066.740 PP

  062.398 NaBai

  051.022 PNV

  Amb l'excepció del PNV i NaBai és el PP el partit més beneficiat amb aquest sistema electoral.

  Amb un sistema proporcional el PP perdria 8 diputats i en canvi la majoria de partits independentistes/nacionalistes guanyarien diputats.

  Abans de parlar documenta't una mica….

 • Laura

  Son muchas bocas para dar de comer, y el IRPF que sacan de la nómina mes a mes muy poco, demasiado desequilibrio, regidores, consellers comarcales, diputados provinciales, diputados autonómicos,diputados nacionales, senadores… Pero a dónde vamos a llegar??. Sueldos astronómicos, ambición sin medida por parte de todos. Es hora de que empecemos a ver la realidad, no se puede mantener a tanto estómago sin fondo… Como ciudadana estoy más que harta, me da igual el indenpendentismo, para mi no es la solución. Lo que nos faltaba a los ciudadanos, dar de comer más y mejor a los que ya nos sangran cada día dentro de casa, solo de pensarlo se me ponen los pelos de punta.