Alguns molinencs han de modificar els seus plans a causa de la vaga de controladors aeris

Molts molinencs no han pogut viatjar durant el Pont de la Constitució a causa de la vaga salvatge de controladors aeris que ha afectat als aeroports de tot l’estat Espanyol.

El Jordi Bofarull havia de viatjar el divendres dia 3 a tres quarts d’onze de la nit cap a Madrid per anar a visitar la seva cosina, a la que fa un any que no veu. A les set de la tarda la seva cosina el va trucar per informar-lo de la vaga, així que el Jordi va intentar posar-se en contacte amb el telèfon d’informació que havia facilitat Aena, però no hi va haver manera perquè estaven col·lapsats. Finalment va trucar a la companyia del seu vol, Vueling, on li van dir que no estaven autoritzats a tornar-li els diners, només li podien canviar el vol per dissabte. Avui dissabte el Jordi ha tornat a trucar i l’informen que tampoc li tornen els diners, ni li donen cap vol per avui, ja que estan a l’expectativa, el Jordi es queixa que tot plegat “és un caos, les mateixes companyies no saben abordar el cas”.

La Berta Ollé és una altra molinenca afectada. Viatjava amb tres amigues a Paris el divendres a tres quarts de nou del vespre amb Easyjet. Quan van arribar a l’aeroport, la megafonia no parava de repetir que a causa d’un abandonament massiu dels llocs de treball, tot l’espai aeri quedava bloquejat. Primer van veure a les pantalles com tots els vols nacionals estaven cancel·lats i, finalment tota la resta de vols que sortien o arribaven al Prat van quedar anul·lats. Les quatre noies no havien sentit res de la vaga abans d’anar a l’aeroport i si per alguna cosa patien era per les nevades al nord d’Europa que havien anul·lat o causat retards en molts vols des de feia una setmana.

La Berta explica que els altaveus de la terminal també repetien a la gent que mantingués la calma, i de fet ella es va sorprendre de la tranquil·litat dels passatgers, ja que pensava que la gent s’escandalitzaria i no va ser així. Assegura que “la informació per part de les companyies va ser bona, ja que van obrir més mostradors, van començar a repartir fulletons informatius” i els explicaven la possibilitat d’omplir un full de reclamacions, cosa que la majoria de gent feia.

Els van oferir l’opció de canviar el seu bitllet pel dilluns, però tampoc els podien assegurar la plaça, ja que totes les cancel·lacions estaven provocant un excés de venta de bitllets (overbooking) en relació a la capacitat real dels avions. Les noies van decidir optar per intentar aconseguir que els tornessin els diners, tot i que no saben ben bé si ho aconseguiran, ja que van fer la reserva a través del portal d’ofertes d’oci Atrápalo, que no es fa responsable de les cancel·lacions. La Berta Ollé opina sobre la vaga: “S’ho han fet venir molt bé, s’han esperat a començar el pont per fer-ho. Tot l’any estalviant i al final som els treballadors els que ens quedem sense viatge”.

La Berta i el Jordi no són casos aïllats, més de mig milió de passatgers s’han vist perjudicats durant el cap de setmana a tota Espanya. L’Anna Maria Collado vola demà diumenge cap a Mèxic a veure la seva filla que estudia en aquest país de Centre Amèrica. El govern espanyol assegura que a hores d’ara el 90% de controladors aeris ja estan en el seus llocs de treball, que l’espai aeri espanyol està reobert i que la situació podrà tornar a la normalitat en 48 hores. De moment només poden assegurar un percentatge de vols per hora inferior als inicialment previstos.

L’Anna Maria ha mirat per internet la informació del seu vol i de moment no posa que s’hagi cancel·lat, continua sortint demà diumenge a les 6:50 del matí rumb a París on fa escala. La seva companyia, Air France, no li ha dit res, però a la pàgina d’internet sí que hi posa que hi ha vols suspesos fins el dia 7. Ha trucat per demanar informació, però la van “passant d’un telèfon a un altre i la trucada acaba penjant-se perquè l’espera és massa llarga”. L’Anna Maria ha provat de canviar la data del vol, però al clicar l’opció no apareix cap pantalla. Intenta trucar a l’agència de viatges amb la qual va comprar el vol i l’informen que l’única solució és que vagi a l’aeroport i posi una reclamació, així que  té previst anar demà ben d’hora a l’aeroport. L’Anna Maria opina que es tracta “d’una vaga antidemocràtica. Tothom té dret a fer vaga, però no es fa així. La Renfe quan es declara en vaga avisa dies abans i estableix un serveis mínims, així pots anar a treballar. A més, encara no sé ben bé què volen els controladors aeris, no ho entenc, no compareixen, estan tots ben amagats”.

No només hi ha afectats que havien de sortir de l’aeroport del Prat, alguns molinencs havien d’arribar a Catalunya des d’altres llocs del món. La Laura Vidal havia de volar cap a l’aeroport del Prat el divendres a les cinc de la tarda des de l’aeroport d’Edimburg. La Laura va arribar a la terminal carregada amb 30 quilos després de passar tres mesos a la capital escocesa estudiant anglès, el seu vol tenia un retard de tres hores, va pensar que era per les nevades dels últims dies fins que la megafonia de l’aeroport va dir que tots els vols cap a Espanya estaven cancel·lats. La seva companyia Ryanair no paga les nits d’hotel extres per cancel·lació de vol, així que a l’aeroport hi havia gent desesperada, ja que als retards dels seus vols pel mal temps de la última setmana, ara s’hi sumava el caos als aeroports espanyols. A més, quan els passatgers van anar al mostrador de la companyia aèria per demanar informació no hi havia ningú per atendre’ls. Es va assabentar però, que podia canviar la reserva gratuïtament, i ho va fer ràpidament des d’un ordinador de la terminal. Si tot torna a la normalitat, la Laura volarà finalment el dilluns.

Fins que no va tornar a casa seva a Edimburg, la Laura no va saber la causa real de les cancel·lacions: la vaga de controladors aeris espanyols. “No em sembla bé la vaga, no és poden queixar de res”, comenta la Laura, que és de l’opinió que els controladors espanyols són dels més ben pagats d’Europa.

Recomanacions personalitzades