El deure de votar, crònica d’un matí electoral

Votants al CEIP la Sínia, a les 12 del migdia

La participació a Molins de Rei a les 13h, s’ha situat en un 25’60%, un percentatge similar al del conjunt de Catalunya (24’78%). Ha estat un matí sense incidents i “força tranquil” en paraules dels diferents presidents de mesa dels 8 col·legis electorals situats a la vila.
Un total de 18.755 molinencs estan cridats a votar distribuïts en les 30 meses electorals establertes.

L’ambient ha estat animat durant tot el matí, el punt àlgid es situa entre les 11 i les 13 hores, quan els co·legis s’omplen de gent i, fins i tot, es formen algunes cues sense importància. El bon dia ha acompanyat en aquesta jornada electoral i la gent s’ha animat a sortir en família per anar a votar.

Fins la una del migdia, la imatge més repetida als diferents col·legis molinencs era la de pares i nens acudint a votar plegats. José Maria Gordillo vota al col·legi electoral CEIP Estel acompanyat per la seva filla: “Si no votes has d’acceptar qui surti escollit”. Després d’un matí agitat, passades la una del migdia, la gent arriba ja més en compta gotes.

Uns votants trien la papereta al CEIP L'Alzina

Anar a votar s’ha convertit en un hàbit dels diumenges d’eleccions, la majoria de gent hi va a votar sempre cap a una hora determinada, com expliquen l’Agustina Munné i el Joan Janés al sortir de votar del col·legi electoral CFA Rafael Farré: “Sempre venim cap a la mateixa hora, sortim de missa i venim cap aquí. Votem sempre, des del primer dia, ja que abans no podíem, encara que estem emprenyats per la situació actual”.

En els mateixos comicis el 2006, a les 13h havien votat a la Vila un 26,88% de les persones censades, més d’un punt per sobre d’enguany. La importància de participar i de dir la teva, malgrat el descontent general, i el deure dels ciutadans de votar és el discurs predominant de la gent que acudeix a votar. La Remei Farnós després de votar al Centre d’Atenció Primària assegura: “Si volem canviar la situació hem de votar, sinó encara es pitjor”. “He de complir amb l’obligació”, diu la Rosa Maria Ferran.

Xavier Paz votant al CEIP la Sínia

Els polítics també van a votar, al CEIP la Sinia acudeix a votar el Xavier Paz, portaveu del grup municipal socialista, preocupat per la participació: “Esperem que la participació sigui alta, aquest ha de ser el primer objectiu de qualsevol demòcrata. Aquestes són unes eleccions importants, es decideixen moltes polítiques socials que ens afecten a moltes terminacions sensibles de cada dia”.

A més dels votants, als col·legis electorals, els interventors dels diferents partits que es presenten hi juguen un paper important. Els interventors i apoderats  s’encarreguen de comprovar que no hi hagi incidències, que el recompte es faci correctament, perquè en cas contrari poden impugnar una mesa electoral, com expliquen la Jessica Revestido i la Magda Borrull, interventores del PSC al CEIP Pont de la Cadena. Tant els interventors com el president i els vocals de les meses són els últims a votar passades les vuit del vespre.

El matí transcorre sense complicacions, només en algun cas concret algunes persones reivindiquen el seu dret de votar posant ells mateixos el vot dins l’urna com fan els polítics, però el president de la mesa els llegeix la normativa que ho impedeix.

Anna Tapia i Irina Gimeno

Recomanacions personalitzades