Inaugurat el nou carrer Major

Si fa una setmana el conseller de Governació visitava les obres del carrer Major, ja podem parlar d’una inauguració en tota regla. Ja s’ha col·locat el nou paviment i s’ha fet una festa per celebrar-ho. Tot i això, fins que no s’arregli el clavegueram l’obra no estarà acabada completament.

Imatge d'un moment de la festa

Dissabte. Dues del migdia. Últims retocs al nou carrer Major. Noves papereres acabades de col·locar, senyals que anuncien la prohibició de circular en determinades hores, un escenari preparat per a la festa i uns operaris que netegen tots els racons del carrer perquè aquest llueixi bé el dia de l’estrena. Una estrena que ha tingut lloc ben entrades les cinc de la tarda, amb animació infantil a càrrec de Yakumba, xocolata i menjar per al públic assistent i la presència de les autoritats locals. L’acte va comptar amb les intervencions de Montserrat Cateura, presidenta de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori; Ferran Portolà, regidor de Centre Vila i Paisatge Urbà; i l’alcalde Ivan Arcas. Tot seguit es va procedir a tallar la cinta inaugural del carrer.

Les obres del tram que faltava per reurbanitzar del carrer Major (el tram comprès entre el carrer de Balmes i la Plaça de Catalunya) van començar el 6 de setembre. Les preocupacions inicials dels comerciants del carrer, que pensaven que les obres afectarien els seus negocis durant la campanya de Nadal s’han esvaït. Aquestes obres comportaven la renovació de la xarxa de telecomunicacions, d’abastament d’aigua, del clavegueram i de l’enllumenat públic. En obres com aquesta, habitualment s’aprofita l’obertura dels carrers per renovar d’un sol cop totes les infraestructures, juntament amb la renovació del paviment. L’execució de totes aquestes obres sol ser el que acaba comportant que els carrers estiguin oberts durant mesos. Per evitar que això passés i, per tant, perjudicar als comerços, a l’hora d’arreglar el clavegueram l’Ajuntament va optar per un sistema que s’utilitza per primer cop a la nostra vila. Amb aquest sistema no és necessari canviar el clavegueram en si, per la qual cosa s’ha pogut agilitzar el procés de reurbanització. També cal tenir en compte que l’any passat ja es va dur a terme la renovació de la xarxa d’abastament d’aigua. Serà més endavant quan tindrà lloc l’arranjament del clavegueram a través d’uns espais que s’han deixat recoberts de ciment, sense pavimentar, al llarg del carrer. Per aquests espais accedirà un robot que crearà una imatge virtual de l’estat actual de les clavegueres. Un cop digitalitzat l’espai, s’introduirà a través d’aquests forats una mena de bosses que, en omplir-se d’un líquid especial, quedaran adherides a les parets de les clavegueres, creant una nova paret altament resistent i sense cap fuga, amb la qual cosa se solucionen els problemes de les clavegueres actuals. Un cop s’hagi creat aquesta nova paret caldrà fer un forat a cada desguàs de cada casa, i serà en aquest moment quan el robot prendrà importància. Gràcies a la imatge virtual que el robot havia creat anteriorment, aquest sabrà tots els llocs on ha de fer un forat per permetre la baixada d’aigua.

Cada punt vermell representa una pilona. Cliqueu al mapa per veure

Un cop s’hagi completat definitivament l’obra i es pugui obrir el carrer al trànsit, es farà amb restriccions similars a la que ja hi ha a la plaça del Mercat. Això es farà a través de dues pilones mòbils: una al carrer de Balmes (just davant de les popularment anomenades “escaletes del carrer Major”) i l’altra a la confluència del carrer Major i el carrer del Pare Manyanet, just abans d’accedir a la plaça de l’Ajuntament. Aquestes pilones s’abaixaran únicament els feiners de 7 del matí a 5 de la tarda. Tot i això, es podrà seguir accedint al carrer Major en tot moment des del carrer d’Ignasi Iglésias. Vegeu el mapa adjunt per a més informació.

Recomanacions personalitzades