L’entorn de Bellvitge comptarà amb un dels centres més importants en recerca biomèdica

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) traslladarà part de les seves instal·lacions de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat. Ahir es va signar el conveni que es traduirà en la construcció d’un nou edifici prop de l’hospital de Bellvitge, on s’ubicarà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona, fins ara a l’Hospital Clínic de Barcelona. La nova ubicació serà a l’espai Biopol’H, un consorci posat en marxa fa dos anys que aplega l’hospital de Bellvitge, l’Institut d’Oncologia de Catalunya i el campus universitari de la UB a Bellvitge.

Es volen establir d’aquesta manera les sinergies entre les institucions mèdiques que ja participen, la docència i afegir ara el factor de la investigació biomèdica gràcies a l’acord amb el CSIC, que es compromet a traslladar els seus grups d’investigació biomèdica al nou espai. Segons l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, el Biopol’H pot arribar a generar “entre 4.000 i 6.000 llocs de treball en el futur”. El Biopol’H, que tot just avui fa dos anys de la seva posada en marxa, també està potenciant la instal·lació d’empreses privades per tal d’aconseguir un clúster biomèdic que sigui un referent.

A la signatura del conveni va assistir el president de la Generalitat, José Montilla i la consellera de Salut, Marina Geli, qui va afirmar que té un somni: “convertir el Baix Llobregat en el Masachussets català”, fent referència a un dels punts del món més avançats en investigació i recerca. Montilla va assegurar que l’Hospitalet s’ha de convertir en “una de les capitals de la biomedicina” i va reclamar que aquests esforços estiguin “per sobre de personalismes i partidismes”. Pel que fa a l’altra part signant del conveni, el president del CSIC, Rafael Rodrigo, va mostrar la seva intenció de “mantenir i augmentar la inversió en el progrés de la ciència a Catalunya”.

La signatura del conveni és només el primer pas del trasllat del CSIC ja que les obres encara no estan ni planificades. Actualment hi ha obert un concurs d’idees per tal de reordenar l’espai i acollir la nova seu de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques a l’entorn més inmediat del campus universitari de Bellvitge.

Recomanacions personalitzades