El mercat d’intercanvi es consolida a la vila

Una nova edició del mercat d’intercanvi va tenir lloc el dissabte 13 de novembre al matí. Coincidint amb un acte de campanya de Convergència i Unió (CIU) que es realitzava també a la plaça de la Creu, aquesta dècima edició va comptar amb estands del Casal Autogestionat de la Mola, de la Biblioteca Pau Vila, de Prevenció i informació Càncer Molins (PICAM) i del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). També hi havia persones no pertanyents a cap col·lectiu que aprofitaven les taules per exposar els seus objectes com el Joan Deu que duia cintes de vídeo infantils per intercanviar: “Tenim ja un parell de joguines i llibres interessants que hem intercanviat per vídeos que no fèiem servir. És una satisfacció trobar alguna algú que aprofita una cosa que a tu ja no et va bé”.

L’estand del CEPA té objectes de tot tipus des de joguines a cistells, Ruth Montfort, del CEPA, ens explica: “És necessari l’intercanvi, que els objectes puguin tenir una altra utilitat, que deixin de ser residus”. Per la seva banda Xavier Montserrat, regidor de Serveis Socials, també ens parla d’aquesta necessitat: “Parlem molt del reciclatge, però hi ha un pas previ i és la reutilització. Hem d’anar un pas més enllà en la conservació del món i consumir menys. Aquest mercat és una alternativa al consumisme, és tornar al bescanvi històric, una activitat que la nostra societat, els nostres avis han fet durant molt de temps. Representa poder arribar a un acord, ja que es canvien coses de diferents valors”. Al mercat hi ha una taula destinada al l’intercanvi de joguines, Montserrat explica que el bescanvi d’aquest tipus d’objectes ha anat creixent els darrers anys i la gent ja prepara les joguines amb antelació.

Primer de tot amb Ca la Banya i després amb la Mola, el mercat d’intercanvi sempre ha comptat amb una parada de roba de segona mà. De fet, tots els dissabte al matí hi ha un espai fixa a la Mola on es poden dur peces de roba per intercanviar per d’altres. La Sara Serrano, de la Mola, ens comenta que durant els propers mesos posaran més estands al barri del Canal i al centre del poble dins la Campanya Anticonsumista que estan preparant de cara al Nadal. “L’experiència des de la Mola és positiva, ens agrada sortir al carrer. Però no m’agrada que el mercat coincideixi al mateix lloc amb un acte de campanya de CIU, ni que a l’estiu coincidís amb un acte del Botmol” puntualitza la Sara Serrano.

Des d’una altra paradeta, PICAM realitzava una activitat pels més petits. Els nens havien de dibuixar el seu aliment preferit, i a través del joc se’ls intentava ensenyar la importància d’una alimentació sana.

El mercat d’intercanvi, organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb les entitats que hi participen, es celebra actualment dues vegades l’any, la propera edició serà abans de les vacances d’estiu.

Recomanacions personalitzades