El Síndic de Greuges insta a “garantir la transparència i el bon funcionament” de l’Ajuntament

El Síndic de Greuges de Catalunya ha emès un informe arran de les queixes traslladades pel PSC en el que insta a l’Ajuntament a complir la llei per facilitar la participació de tots els grups municipals al consistori i el bon funcionament de l’administració municipal.

Xavi Paz durant la roda de premsa (Ràdio Molins de Rei)

En el informe, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, reconeix que durant els anys 2008 i 2009 no es van convocar els plenaris ordinaris fixats per la llei en temps i termini, i que l’actual Govern Municipal també ha obstaculitzat la tasca dels regidors socialistes a l’Ajuntament evitant que poguessin veure les resolucions d’alcaldia en temps i termini.El pronunciament del Síndic es produeix a petició del grup municipal socialista, que va presentar una queixa el passat mes de gener lamentant “l’obstaculització constant de la tasca a l’Ajuntament i per les dificultats per desenvolupar el dret de participació en els afers públics”, segons el portaveu socialista, Xavi Paz.

El Síndic es va reunir amb l’alcalde, Iván Arcas, i el regidor de Finances, Enric Franch, el passat 18 de maig. Els representants del consistori molinenc van defensar que els plens ordinaris que no es van realitzar van ser substituïts en la majoria dels casos per altres extraordinaris. Una pràctica habitual a Molins de Rei és anomenar plens extraordinaris a tots aquells que no es realitzen l’últim dimecres de mes. Durant el mes d’octubre, per exemple, no s’ha dut a terme un ple ordinari, sinó que s’ha realitzat un ple extraordinari a la primera setmana de novembre. “Esperem que sigui la darrera vegada que s’incompleix la llei”, ha assegurat XaviPaz en la roda de premsa que ha donat a conèixer l’informe del Síndic de Greuges. En el text donat a conèixer per Paz s’indica que no es segueix el procediment correcte i que “no es pot equiparar un ple extraordinari amb un d’ordinari”, remarcant que comporta garanties de participació diferents. És a dir, que el canvi de data no implica que un ple passi a ser extraordinari. A més, el Síndic considera que “el calendari de sessions plenàries ordinàries és vinculant” i, per tant, s’ha de seguir amb l’objectiu de “garantir la participació en els afers públics dels grups municipals”.

El Síndic de Greuges és l'emissor de l'informe que ha donat a conèixer el PSC

El Síndic de Greuges també considera una mala pràctica “la disposició als regidors d’un llistat resum de les resolucions però no del seu text”. El Síndic indica que aquesta actuació no s’ajusta als mandats legals i dóna la raó al PSC en la queixa de la manca de disponibilitat de les resolucions d’alcaldia i altres expedients. L’Ajuntament va respondre al Síndic argumentant que les peticions del grup socialista eren excessives -450 documents demanats en els tres primers mesos del 2010- i es va queixar  d’una possible “demanda abusiva en matèria d’accés a la informació”. L’informe del Síndic recorda que s’ha de donar resposta des del consistori a totes les demandes, entenent que “ni el volum de sol·licituds ni la possible precarietat de recursos no ha de ser excusa perquè l’equip de govern deixi de subministrar als grups municipals la informació necessària per desenvolupar la tasca que tenen encomanada”. Una resposta del Síndic prou contundent que insta a l’Ajuntament a millorar aquest aspecte per tal de “garantir la transparència i el bon funcionament de l’administració”.

El portaveu del PSC, Xavi Paz, ha lamentat haver hagut de “recórrer al Síndic per tal d’aconseguir avenços en transparència i participació en la vida pública”. Paz ha criticat a l’alcalde, Iván Arcas per “pretendre fer bandera d’aquests valors i després ser el primer que els obvia”. El portaveu socialista confia que ara l’equip de Govern doni compliment la les indicacions del Síndic i modifiqui la seva actitud.

Recomanacions personalitzades