L’Ajuntament apuja l’IBI i congela les ordenances fiscals del 2011

L’Ajuntament de Molins de Rei va aprovar al darrer ple municipal la congelació de la majoria d’impostos i taxes per al 2011. Tot i això, l’IBI puja un 2,5% i els serveis d’empreses concessionàries s’actualitzen amb l’increment de l’IPC . Els partits de l’oposició, encapçalats pel PSC, van votar en contra de la pujada de l’IBI i es van abstenir en la votació de la resta d’ordenances fiscals.

L’impost sobre béns immobles (IBI) va ser el principal motiu de discòrdia en el ple municipal que va aprovar les taxes i impostos que hauran de pagar els molinencs l’any vinent. Els ciutadans hauran de pagar un 2,5% més d’IBI, el que va provocar l’oposició del PSC i la CUP.

El PSC va votar en contra de l’increment de l’IBI perquè considera “excessiu l’augment de l’impost tenint en compte la situació actual”. El portaveu socialista, Xavi Paz, va lamentar la “incertesa absoluta sobre quina és la situació de les finances municipals”. Tant Paz com el regidor Ferran Espinosa van queixar-se de la manca d’informació que els dificultava saber els criteris que han portat a l’Ajuntament a pujar l’IBI i van criticar la “política d’opacitat total i la manca de transparència” del govern municipal. “Sense tenir informació no es pot fer un debat seriós”, va concloure Espinosa.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Àlex Maymó, va considerar les ordenances presentades com “electoralistes, amb l’intenció de que la ciutadania no s’enrecordi dels increments d’anys anteriors”. Segons va assegurar Maymó durant el ple –i després ha demostrat a la web de la CUP“la recaptació dels principals impostos i taxes s’ha incrementat un 29% de mitjana en els últims tres anys, mentre que l’IPC només ho ha fet un 7%”. Des de la CUP també es va acusar a l’Ajuntament de “pagar l’augment injustificat de la plantilla de personal de l’Ajuntament amb l’increment dels impostos” i es va qualificar la política fiscal de la legislatura com “nefasta”.

El regidor de Finances, Enric Franch, va acusar al Govern espanyol com a culpable de l’increment de l’IBI. “L’Ajuntament podria rebaixar impostos si el PSOE i Zapatero no haguessin apujat dos punts l’IVA i reduït les aportacions als municipis”, va assegurar Franch davant les queixes dels regidors socialistes. Franch va xifrar en 550.000 euros els diners que ha deixat de rebre Molins de Rei de l’Estat respecte 2009. Un cop més, Espanya ens costa diners als molinencs, ha emfatitzat posteriorment el portaveu d’Esquerra, Víctor Puntas, a la seva pàgina web.

Des del grup municipal socialista es va demanar un major fraccionament del pagament de l’IBI de manera reiterada en els successius torns d’intervenció sense rebre resposta per part del regidor de Finances. Els socialistes proposaven el fraccionament en quatre pagaments enlloc dels dos actuals per “ajudar a les famílies en moments que són complicats”. És una proposta que ja van utilitzar fa dos anys, i com aquella vegada, aquest any tampoc van rebre resposta per part del regidor de Finances i finalment el vot del grup socialista respecte la pujada de l’IBI va ser en contra, com també va fer la CUP i el PP. Enric Franch va titllar als regidors de la oposició d’“irresponsables”.

Pujada de tarifes amb IVA

Les ordenances municipals del 2011 també indiquen que les tarifes de serveis concessionats com la zona blava, l’aparcament soterrat del Mercat Municipal, la Piscina municipal i el CEAL Can Santoi s’actualitzaran en funció de l’IPC en el pagament de l’IVA acordat per l’Estat.

Les bonificacions a què tenen dret les famílies nombroses es fan extensibles també a les famílies monoparentals en la taxa d’utilització d’instal·lacions esportives i serveis esportius, a la Piscina Municipal, al CEAL Can Santoi, en la taxa de la Llar d’Infants el Rodó i de l’Escola de Música i en els preus públics per a activitats que programa l’Ajuntament de caràcter socio-cultural, educatives i esportives.

Recomanacions personalitzades