Els Amics de les Arts visiten Molins de Rei

Tot i que ara els ha arribat la fama, ens hem de remuntar a l’any 2005 per trobar els orígens del grup. Quatre companys de pis amb experiències anteriors en grups de música creen Els Amics de les Arts publicant el primer disc, Catalonautes. Però no el posen a la venda en botigues, sinó que l’ofereixen gratuïtament per internet. A més a més, ofereixen les cançons amb llicència Creative Commons, és a dir, permetent-ne l’ús a tothom lliurement, sense copyright ni drets d’autor.

Durant aquests cinc anys van fidelitzant al públic a través de totes les eines que ofereix Internet. Treuen, també per Internet, dos discos més: Roulotte Polar (2007) i Castafiore Cabaret (2008). Amb aquest últim disc fan una gira on, a l’entrevista que podeu veure a sota, ens expliquen que van agafar experiència per als concerts. Però com que no tenien cap disc a la venda en cap botiga, no se’ls prenien seriosament i els costava que els contractessin. L’any passat van intentar canviar aquesta situació fent un nou pas: publicar el quart disc, Bed & Breakfast, amb una discogràfica que els distribuís els discos en botigues. L’intent va ser d’allò més encertat: des del gener d’aquest any estan fent la gira de presentació del disc i ara els falta poc per arribar al concert número 100. Una altra mostra és que tenen les entrades exhaurides per al concert que faran a l’auditori de Girona i pel que faran el proper mes de febrer al Palau de la Música Catalana.

Bona part del seu èxit els ve donat per la feina impressionant que han fet des del principi mantenint-se en contacte en tot moment amb el seu públic a través d’Internet. Ho fan al seu bloc amb una freqüència gairebé diària: per exemple, el passat mes d’octubre van escriure diàriament excepte en quatre ocasions. Però també són presents al myspace, al facebook i al twitter, i tenen un canal al YouTube amb quasi trenta vídeos, i un compte a flickr amb cent fotografies.

Molins de Rei no va ser una excepció en aquesta bona ratxa. Divendres passat van tocar a la sala Liverpool de la discoteca eiTWO juntament amb el grup “Like a Gat“. Aquest grup va néixer l’any 1998, però no ha estat fins el 2010 que ha publicat el seu primer disc: Infinit. Al voltant de dos quarts d’una va començar el concert d’Els Amics de les Arts, on van tocar tant el repertori de l’últim disc com cançons dels anteriors davant un públic entregat amb totes les cançons. Durant tot el concert van demostrar el seu gran sentit de l’humor amb els “monòlegs col·lectius” que servien per enllaçar els temes, però també en les pròpies lletres de les cançons. El concert va acabar amb dos bisos molt especials: primer la cançó “Els binocles d’en Pere“, que només havien tocat en una ocasió en tota la gira, i després van cantar de manera inèdita la versió de la cançó “Per mars i muntanyes” en japonès que aquell mateix matí havien presentat al saló del Manga: “Umi o koete, yama o koete“.

Abans del concert vam tenir l’ocasió d’entrevistar-los:

Fotografies i vídeos: Irene Terrón

Recomanacions personalitzades