Colòmbia, el país dels desterrats

Els colombians han patit una retallada de drets socials els darrers anys i aquesta situació difícilment canviarà amb l’arribada de Juan Manuel Santos a la presidència del país. Aquesta és una de les preocupants conclusions que el públic s’endugué de la xerrada que l’advocada colombiana Adriana González va fer el dijous 21 d’octubre a la seu del Fòrum XXI convidada per la secció local d’Amnistia Internacional.

González, membre del Comitè Permanent per la Defensa dels Drets Humans, va fer un repàs de l’estratègia política de l’ex-president Álvaro Uribe en els últims vuit anys, marcada per una aposta neoliberal en l’economia i l’augment en despeses militars. L’advocada va denunciar l’augment del nombre de persones desplaçades, el creixement dels paramilitars i l’ intervencionisme dels Estats Units, factors que han contribuït a l’enemistat de Colòmbia amb els països veïns.

Adriana González, en plena xerrada al Fòrum XXI

Per començar, la ponent va fer un anàlisi de l’arribada d’Uribe al poder l’any 2002. Va assenyalar la inseguretat mundial després dels atemptats de l’11-S als EUA i el descrèdit del diàleg de pau fallit amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) com els factors claus per la victòria electoral de la dreta. A partir d’aquí, va explicar que les estratègies militars han comportat detencions massives i l’exercici d’una “caça de bruixes” a través d’informants entre la societat civil.

González va voler denunciar que hi ha més de 5.000 falsos guerrillers morts durant aquests anys, la majoria dels quals són joves de les grans ciutats a l’atur, que reben una promesa de feina lluny de casa seva i apareixen morts com a membres de la guerrilla al cap d’uns dies a quilòmetres de distància. Tot plegat per complir la promesa electoral de portar la pau interna al país.

L’advocada també va criticar el procés de pau respecte als paramilitars, assegurant que continuen actius i són els mateixos de sempre. De fet, va constatar que els números són irreals, ja que al llarg d’aquests anys el govern ha aconseguit desmobilitzar més paramilitars dels existents l’any 2002, i que això ho ha aconseguit amb desmobilitzacions falses de grups de pagesos entrenats durant dos mesos a la selva.

En definitiva, González va plantejar una acció de govern amb moltes ombres i amb l’afegit de la lluita contra les organitzacions socials, que han estat judicialitzades i amenaçades a través del DAS, el departament de seguretat colombià. Un país que segons ella no viu en conflicte (excepte en zones molt concretes) i que tot i ser un dels més rics en recursos naturals, encara ha de treballar en la defensa dels drets humans

Adriana González va saber captar l’atenció en tot moment dels assistents a l’acte, que va servir d’inauguració del cicle de xerrades que prepara la secció local d’Amnistia Internacional a Molins de Rei per aquest curs. La propera serà el proper dijous 18 de novembre i tractarà la situació de Nicaragua.

Recomanacions personalitzades